SİNOP HAMSİSİNİ MERCEK ALTINA ALDILAR

Yaklaşık 157 yıldır İspanya’nın kuzeyindeki Bask Özerk Bölgesi’ndeki Gipuzkoa eyaletine bağlı Mutriku şehrinde konserve balık üretimi yapan Yurrita isimli firma, Sinop hamsisine talip oldu. Hamsiyi test etmek için Sinop’a gelen firma yetkilileri Karadeniz’de avlanan Sinop hamsisini inceledi. Hamsinin lezzetine tam puan veren firma yetkilileri iki palet hazırlanan hamsiyi deneme üretimi yapmak üzere İspanya’ya götürdü.

İYİ NİYET MEKTUBU İMZALANDI

Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan’ın iştirakiyle, Sinop Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), Sinop İl Özel İdaresi, Sinop Belediyesi, Sinop Üniversitesi Vakfı, S.S. Sinop Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği ve S.S. Abalı Köyü Su Ürünleri Kooperatifi’nin ortağı olduğu ve KUZKA destekli kurulan Su Ürünleri İşleme ve Sanayi Anonim Şirketi (SEANOP) ile Yurrita Group arasında karşılıklı ticareti geliştirmeye yönelik iyi niyet mektubu imzalandı. 2024-2025 yılı yeni av sezonu itibariyle Sinop hamsisinin Avrupa’nın birçok ülkesinde raflarda konserve balık olarak yerini alması bekleniyor.

SİNOP İÇİN HEYECAN VERİCİ

Sinop TSO Başkanı Salim Akbaş, Sinop hamsisinin dünya pazarına açılacak olmasının heyecan verici olduğunu söyledi.

Süreç ile ilgili bilgi veren Salim Akbaş, “Deniz ürünleri işleme ve depolama tesisimizin, bölge balıkçılığının gelişmesiyle ilgili yeni yeni projeksiyonlar ortaya sunmak, bunu turizmle ilişkilendirmek gibi başka alt görevleri de vardı. Özellikle balık sektörünün sadece avcılık ya da kafes balıkçılığı üzerine değil, başka coğrafyalardaki balık ürünlerine de katkı verecek çalışma yapılıyordu. Bizim danışman firmamız İspanyol. DT Global adında, İspanya menşeili bir firma. Bize iki yıl boyunca dediğim başlıklarda araştırma yapıyor. Araştırma yaparken de, tabii İspanyol olunca da kendi coğrafyalarından başka firmalarla da bizi eşleştiriyor. O bölge balıkçılığıyla da bizi kardeş hâle getiriyor” dedi.

BOYUT OLARAK KÜÇÜK, LEZZET OLARAK BÜYÜK

Firmanın İspanya’da köklü bir aile şirketi olduğunu kaydeden Akbaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Yurrita dediğimiz firma da İspanya’da Bask bölgesinde faaliyet gösteren bir firma. Hamsi üzerine çalışma yapıyor. Ürünlerinin %80’i hamsiden, %20’si de ton balığından oluşuyor. Hamsiden hamsi ezmesi, hamsi konservesi, hamsi tuzlaması gibi değişik ürünleri var. Bu ürünleri kategorize de etmişler. Kendi isimleriyle sattıkları ya da fason üretim yapıp başka marketlere verdikleri ürünler de var. 50’ye yakın ülkeye, üretilmiş, hazırlanmış hamsi ürünlerini satıyorlar. Balıkları da genelde Peru, Hırvatistan ve İspanya’dan tedarik ediyorlar.

Türkiye’de de hamsi yetiştiriciliğini ve hamsinin de Karadeniz coğrafyasında, Karadeniz havzasında çok büyük bir potansiyeli olduğunu karşılıklı olarak mütalaa ettikten sonra balığı burada test etmek için geçtiğimiz günlerde ilimize geldiler. Biz kendilerini burada misafir ettik. O arada da hamsiyi ve bölgedeki hamsi balıkları yakalayıcılarını ve depolayıcılarıyla ilgili temas ettirdik. 2 firmayla görüştürdük. Bizim hamsimizin özelliklerini kendilerine anlattık. Boyut olarak biraz küçük olmalarına rağmen lezzet olarak değişik ürün çıkartabileceklerini ifade ettiler.

2 PALET HAMSİ İSPANYA’YA GİTTİ

Kendilerine buradan 2 palet ürünü deneme üretimi yapmak üzere teslim edildi. Hamsimiz o firmanın yaptığı ürünlere uygun bir ürün olarak karşılık bulursa 2024 yılında Sinop’ta tutulmuş hamsi balığı İspanya’ya işlenmek üzere gidecek. Yada söz konusu firma buradaki tesisleri kullanarak katma değeri yüksek ürün olarak üretim  noktasında Sinop balığını değerlendirecek. Hatta bununla ilgili dediğim gibi Sayın Valimizin iştirak ettiği bir organizasyonda karşılıklı ticareti geliştirmeye yönelik iyi niyet mektubunu da imzaladık. Umarım  başarılı sonuçlar elde ederiz. 2024 yılında hamsi avcılığı tekrar başladığında bu bölgenin balığını Avrupa’da güçlü bir firmaya satabilme imkânına sahip oluruz”.