Saraydüzü’nde gizli kalmış tarihi kalıntılar gün ışığına çıkıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sinop ilçesi Saraydüzü’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı Belgeli Şahinoğlu Çiftliği Doğal Yaşam Köyü Kırsal Turizm Tesisi sahibi Mustafa Şahinoğlu, Başhekim ve Zaim Köyleri mevkinde gördüğü çok eski tarihlerden kalma arkeolojik tarihi kalıntıları yetkili resmi görevlilere bildirdi.

Şahinoğlu’nun daveti üzerine Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Ersin Çelikbaş ve 30 kişilik ekibi, Saraydüzü Belediye Başkanı Hasan Peker, Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Metin Süren, Sinop Müze Müdürü Ümit Yıldırım, Hitit Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Kudret Sezgin, Boyabat İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Hayrettin Şahin, Ak Parti Saraydüzü İlçe Başkanı Uğur Şimşek, Saraydüzü Köylere Hizmet Götürme Birliği Müdürü Mustafa Gezen ve Başhekim Köyü Muhtarı Murat Tekkeşin incelemelerde bulunmak üzere Şahinoğlu Turizm Turistik Tesislerinde buluştular.

Saraydüzü Kaymakamlığı, Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Saraydüzü Belediyesi’nin birlikte organize edip Şahinoğlu Turizm Turistik Tesisleri sahibi Mustafa Şahinoğlu’nun desteklediği program kapsamında tesislerdeki kahvaltı sonrasında Başhekim ve Zaim köyleri çevresindeki arkeolojik tarihi kalıntılarda  incelenmelerde bulunuldu.

İncelemelerde görülen kalıntılar, başta arkeologlar olmak üzere heyecan yarattı. Yetkililer yeraltı mezarlarının büyük ihtimalle Roma devrine ait olduğunu, asıl gerçeğin daha sonra gerçekleştirilecek detaylı incelemeler sonrasında belli olacağını söylediler.

İncelemeler sonrası Boyabat Sesi muhabirine açıklamada bulunan Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Ersin Çelikbaş, Saraydüzü ilçesinin çok önemli arkeolojik bir öneme sahip olduğunu belirtip, bir an önce çalışmalara başlanıp, tarihi değerlerinin ortaya çıkarılması gerekiyor, dedi.
Çelikbaş, “Bu bölgeler arkeolojik açısından çok araştırma yapılan yerler değil. Burada bazı kalıntıları incemele fırsatı bulduk. Bölgenin tarihinin biran önce aydınlatılması gerekiyor. Bizler arkeologlar olarak Saraydüzü ilçemizin çok eski bir tarihe, kültüre sahip olduğunu gördük. Burada önemli mezar kalıntıları var. Gözlemlerimiz Roma İmparatorluğu dönemini işaret ediyor. Burada yapılacak arkeolojik kazılar sonrasında ilçenin tarihinin aydınlatılması ve turistik nokta olmasına eminim. Burada belediye başkanımız ve yetkili arkadaşlarımızla durum tespiti yapacağız ve bundan sonraki çalışmaların nasıl başlayacağı ile ilgili kararlar alacağız. Saraydüzü çok önemli arkeolojik bir öneme sahip bunun da bir an önce ortaya çıkarılması gerekiyor.” dedi.

Arkeolok ekipleri, incelemelerin ardından Belediye Başkanı Hasan Peker tarafından ilçe merkezindeki belediye tesislerinde ağırlandıktan sonra Sinop’a hareket ettiler.

Başkan Peker, Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Metin Süren ve Sinop Müze Müdürü Ümit Yıldırımla birlikte ilçenin Yukarı Arım Kaya Mezarları’na giderek incelemelerde bulundular. Peker, İl Kültür ve Turizm Müdürü Metin Süren’den kaya mezarları alanının turizme açılması için destek istedi.

Peker, açıklamasında “Bu gün buraya üniversitelerden yetkili hocalarımız geldi. Saraydüzü ilçemizdeki arkeolojik tarihi kalıntıların tescillenmesi yönünde çok öneli incelemeler gerçekleşti. Bu gezdiğimiz alanlarla ilgili raporlar hazırlanacaktır. Bu raporları bizler de sayın valimize, milletvekilimize projelendirerek bu tarihin gün ışınla çıkarılmasına vesile olacağız. Biz buradaki tarihi değerlere sahip çıkarak turizme kazandırmak için elimizden gelen tüm imkanları kullanacağız.” dedi.

Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Metin Süren de açıklamasında, Arım köyü vadisindeki kaya mezarlarını bakanlığımızla birlikte proje kapsamında turizme kazandırmayı hedefliyoruz, dedi

Süren, açıklamasında “Ben de sayın belediye başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Tarih öncesi dönemden günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapan Sinop ili ve ilçelerimiz devasa bir kültür hazinesine sahip. Bugün Saraydüzü’ne geldik burada Roma Dönemine ait eserler ve sivil mimarlık eserlerimizi tescilliyoruz. Daha sonra bir alan saha çalışmasında önemli bulgular elde ettik. Önemli höyükler önemli antik yerleşim alanlarına ulaştık. En son Arım Köyü Vadisine geldik .Burada önemli kaya mezarlarına rastladık. Gördüğümüz kadarıyla çok fazla kaya mezarı var. Burayı bakanlığımızla birlikte proje kapsamında turizme kazandırmayı hedefliyoruz.” ifadelerinde bulundu.

Haber:Mahmut Coşkun

Boyabatsesi

 

Saraydüzü’nde gizli kalmış tarihi kalıntılar gün ışığına çıkıyor
Yorum Yap
Giriş Yap

Boyabat Manşet - Halkın İradesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!