Arıcılık eğitiminde ilk ders Sinop’ta verildi

aricilik-egitiminde-ilk-ders-sinop-ta-verildi_c02f4

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Sinoplu Prof. Dr. Emin Kuru’nun girişimleriyle müfredata alınan arıcılık eğitiminde ilk ders Sinop’ta verildi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından müfredata alınarak meslek haline getirilen arıcılığın teorik ve uygulamalı ilk dersi Sinop’un Gerze ilçesine bağlı Çırnık köyünde Prof. Dr. Emin Kuru tarafından verildi.

Bundan sonra sektörde eğitimli arıcıların faaliyet vereceğini belirten Prof. Dr. Emin Kuru, “Milli Eğitim Bakanlığı tarafından meslek haline getirilen arıcılığın teorik ve uygulamalı ilk dersini çiftliğimde işledim. Türkiye’de ilk olan kırsalda eğitim öğretim faaliyetini ülkemiz arıcılığı açısından bir milat olacak. İlk okul mezunlarının, emekli imam ve öğretmenlerin yaptığı arıcılık artık gerçek bir meslek oluyor ve lise düzeyine taşınıyor. İnsanlarımız sahte değil hakiki bal yeme fırsatına kavuşacak, hastalıklar arı ürünleri ile şifa bulacak. Doğanın yüzde yetmişini dölleyen arıcılığın yaygınlaşması ile zirai verimlilik on kat daha artacak. Keyifli ilk dersimiz ile birlikte, Türkiye’de istihdam oluşturacak, arıcılığı genç nesile devir ettirecek, köylerdeki genç iş gücü açığını giderecek eğitim ve öğretim faaliyeti yapmanın huzurunu yaşadım. Türk arıcılığı içinde belge olabilecek bu güzel anın ölümsüzleşmesine vesile olan basınımıza da teşekkür ediyorum” dedi.

BU ADIM TÜRK ARICILIĞI İÇİN MİLAT

Atılan adımın Türk arıcılığı için büyük önem taşıdığını kaydeden Prof. Dr. Emin Kuru; “Türk arıcılığını lise-üniversite düzeyine taşımada Milli Eğitim Bakanlığının attığı bu adım, arıcılık camiası için milat olacaktır. Tüm aşamalar sonunda Türkiye’de ilk olan arıcılık okulunu köyünde açan bir akademisyen olarak mutluyum. Öğrenciler ortaokuldan sonra kayıt olabilecek ve yaş haddi de yoktur. Lise-üniversite mezunları da isterlerse kayıt olabileceklerdir. Kayıtlı öğrencilere devlet, ayda 500 lira hibe destek vermektedir. İşletme sahibi olarak bende 300 lira verecekmişim. Öğrenci sigorta imkanından istifade edebilecek, ortaokuldan üç yıl sonra öğrenci meslek lisesi mezunu olarak diploma almaya hak kazanacak ve üniversiteye gidebilecektir. Lise ve üniversite mezunları haftada iki gün uygulama dersi görecek, sadece yaz aylarında çiftlikte meslek dersleri görecektir. Kültür derslerini lise yıllarında gördüğü için meslek eğitim merkezinden ders alması istenmeyecektir. Bu okulun en önemli özelliği altı ay çalış, altı ay dinlen şeklindedir. Hiç bir mesleğin böyle bir avantajı yoktur. Büyük şehirlerde işi olan köy kökenliler, yazın arı okulu, kışın büyük şehirde işinin başında olabilir” diye konuştu.

 VİTRİNHABER
Exit mobile version