Doğuştan veya bir kaza sonucu herhangi bir organını kaybeden veya kullanamayan kişilere ve akıl hastalarına “Engelli“ denir. Engelli olmanın değişik nedenleri vardır. Bunlar; doğuştan, gebelik öncesi ve gebelik döneminde aşıların zamanında yapılmaması ve sonradan kazalarla oluşabilir. İnsanların dolaşıp gezebildikleri mekânların hepsinde engellilerin de girmesini sağlayan tekerlekli sandalye yolu, asansör gibi donanımların olması gereklidir. Engelli kişilere karşı insanların nasıl davranacağını bilmesi lazımdır. Onları kendimiz gibi görmeliyiz. Onlara acımak, onları küçümsemek, onlara zarar vermekten başka bir şey değildir. Onların toplumdaki her bireyle eşit haklara sahip olduğunu unutmayalım.
Engellilerin sıkıntılarının ve gereksinimlerinin neler olduğunu bilmek; onların yetenekleri doğrultusunda yapabilecekleri işler olduğunu anlayışını hâkim kılmak, güçsüzlerin yardıma muhtaç olduğu bilincini kazandırmak amacıyla her yıl okullarda 10–16 Mayıs arası “Engelliler Haftası“ düzenlenir. Bu hafta boyunca engellilerle ilgili eğitim, yardım kurumları ziyaret edilir. Konferans, film, tiyatro gibi etkinliklere katılımlar sağlanır. Okullarda engellilere yönelik köşeler düzenlenir. Şiirler, özlü sözler okunur. Haftanın önemi uygun şekilde anlatılmaya çalışılır.
Engelliler Haftası
Engelliler Haftası Birleşmiş Milletler üyesi tüm ülkelerde kutlanır. Engelli, bir ya da birden çok organını kullanamaz durumda olan kimsedir. Engellilik, engelli olanın elinde olan bir şey değildir. Bu nedenle onları düşünmek, engellilere her konuda yardımcı olmak insanlık görevlerimizdendir. Tüm ülkelerde Engelliler Haftası bu nedenle kutlanmaktadır.
Engelliler Haftası boyunca engelliliğin nedenleri, engellilere karşı yapılması gereken yardımlar, engelli çocukların doğmasını önlemek için alınacak tedbirler eğitici programlarla anlatılır. Televizyonda radyoda ve basın organlarında, yapılan toplantılarda Engelliler Haftasının önemi belirtilir.
İş kanununda engellilerin işe yerleştirilmesi için maddeler vardır.
ENGELLİLİK ÇEŞİTLERİ
Görmeyenler.
İşitme ve konuşma özürlüleri.
Ortopedik (Ayağı olmayan, kolu olmayan veya bir organı engelli olanlar.)
Zekâ ve ruhsal özrü bulunanlar.
Yaşlı veya güçsüzler.
Korunmaya muhtaç özürlü çocuklar.
(10-16 Mayıs Engelliler Haftası” ve “10 Mayıs Engelliler Günü’nü” kutluyor, onların değerli ailelerine en kalbi duygularımızla sağlık, mutluluk ve huzurlu bir yaşam diliyoruz.)
“Boyabat Manşet İnternet Haber Sitesi”