Gerekli kurallara uyarak bilinçli ve dengeli avcılık yapılmalı

20200901_134529

Sinop İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Ahmet Tam, 1 Eylül itibariyle başlayacak olan denizlerde av sezonu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Tüm balıkçılara bereketli bir av sezonu dileyen Sinop İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Ahmet Tam, Sinop’un balıkçılık sektöründe ülkemizin önemli noktalarından bir tanesi olduğunu söyledi. Tam; “8 bin 333 Km kıyısı olan Ülkemizin Karadeniz kıyısı bin 650 Km’dir ve Sinop ilinin 175 km.’si sahil olup, mesafe açısından Karadeniz’in yüzde 10’una sahip olmasına rağmen balıkçılık açısından son derece önemlidir. İlimiz sahillerinin sığ kıyılara sahip oluşu, coğrafi konumu, sürü oluşturan balıkların göç yolu üzerinde bulunması ve Karadenizli balıkçılarımızın avlanma sezonuna ilişkin ilk işareti aldıkları bölge olması nedeniyle, su ürünleri üretimi içinde önemli bir ekonomik paya sahiptir.

Sinop İli küçük bir İl olmasına rağmen Karadeniz’in yüzde 9.8’ini oluşturan 421 adet balıkçı gemisi sayısı ile Karadeniz’deki balıkçı filosu içerisinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu gemilerde çalışan 2 bin 109 ruhsatlı balıkçı ile birlikte su ürünleri işleme tesisleri, balık unu ve yağı fabrikaları, su ürünleri soğuk hava depoları, nakliyecilerle birlikte sektörden geçimini sağlayan sayısı yaklaşık 20 bin kişiyi bulmaktadır” dedi.

BİLİNÇSİZ AVCILIK SÜRDÜRÜLEBİLİR BALIKÇILIĞI ENGELLİYOR
Aşırı avcılık, tekne sayıları ve teknolojik gelişmelerin sürdürülebilir balıkçılığın önündeki en büyük engel olduğuna vurdu yapan Sinop İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Ahmet Tam, geçimini denizden sağlayan insanların kazancı azaltan bu durumun önüne geçebilmek için, getirilen kurallara uyularak bilinçli ve dengeli avcılık yapılması gerektiğini ifade etti. Tam; “Aşırı avcılık, tekne sayıları ve teknolojik gelişmeler sonucunda su ürünlerine üreme şansı tanınmamış ve stokların azalması sonucunda sürdürülebilir avcılık yapılamamıştır. Bunun sonucunda cinsi olgunluğa gelmemiş küçük balıklar avlandığından balık boylarında küçülme ve avlanma periyodunda kısalma oluştuğundan ekolojik denge bozulmuştur. Sonuçta geçimini denizden sağlayan insanların kazancı azalmakta ve balık tüketimi düşmektedir. Bakanlıkça getirilen kurallara uyulması balıkçılığımız ve balıkçılarımızın geleceği açısından büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle zaman, yer, ağ ve boy yasaklarına uyularak bilinçli ve dengeli avcılık yapılmalı ve bu zenginliğimiz gelecek nesillere de aktarılmalıdır. Bütün balıkçılarımıza bol kazançlı bir sezon dileriz. Vira Bismillah‘’ diye konuştu.

Exit mobile version