Boyabat’ta “Koku yayılıyor ” diye şikayet edilen evden dört kamyonet dolusu çöp çıktı

DSC_5090_2

Sinop’un Boyabat ilçesinde ruhsal sorunları olduğu iddia edilen yaşlı kadının evinden gelen kokular üzerine şikayet edilen eve gelen belediye ekipleri evin her noktasının çöp yığını olduğu gördü. İki gün boyunca çalışan belediye ekipleri evden dört kamyon dolusu çöpü şehir çöplüğüne boşalttılar.

Sinop’un Boyabat ilçesi Camikebir Mahallesi Arda sokakta kendine ait iki katlı ahşap evin ikinci katında tek başına yaşayan ve ruhsal sorunları olduğu iddia edilen 65 yaşındaki Gülizar Dede, topladığı çöpleri evinde biriktirdi.

Yaşlı kadının evinden gelen kokulara dayanamayan komşularının şikayeti üzerine evin kapısına gelen zabıta, polis ve temizlik görevlileri evde olmadığı anlaşılan kadını aradı. Bir süre aranan kadın bulunamayınca Boyabat Belediyesi Zabıta Müdürü Eyüp Çetinkaya, Mahalle Muhtarı Suat Ayhan ve polis ekipleri içerden gelen kokuların çok rahatsız edici boyutta olduğunu konuşarak kapının açılmasına karar verdiler.

Dış kapının arkasının dahi çöp yığını olmasıyla yarım açılabilen kapıdan giren görevliler çöp yığınları olan evin içinde gezinmekte zorlandılar. Tuvalet ve mutfağın dahi çöplerle dolu olduğunu gördüler.

İki gün boyunca çöp evi temizleyen Boyabat Belediyesi temizlik görevlileri topladıkları dört kamyonet çöpü şehir çöplüğüne boşalttılar. Temizlik çalışanları çöp evdeki çöpleri toplarken de kullanılır durumdaki eşyaları temizledikleri bir odaya boşalttılar.

Konuyla ilgili Boyabat Sesi muhabirine açıklama yapan Boyabat Belediyesi Zabıta Müdürü Eyüp Çetinkaya, biz belediye olarak Gülizar Dede’in evini temizledik. Burayı yıkayıp, badana yapacağız, zaruri ihtiyaçlarını da karşılayıp, evi teyzemize tertemiz teslim edeceğiz, dedi.

Çetinkaya , “İhbarlar üzerine buraya geldik, içeriye girdiğimizde çok kötü bir görüntüyle karşılaştık. Park ve bahçeler müdürlüğümüzden ekip istedik. Sağ olsunlar, ekibimiz gelip, temizliğe başladık. Dört kamyon dolusu çöp çıktı. Buraların boyasını, badanasını yapıp su tesisatını kullanılır duruma getireceğiz.

Teyzemiz bizim temizlik çalışmalarımız başladığında evde yoktu. Dışarıdan bizim çalışmalarımızı görünce hiç eve gelmedi. Tanıdıklarının evinde misafir kalmış. Biz kullanılabilir eşyaları temizlediğimiz bir odaya koyduk. Kendisiyle dışarıda görüştüm, üzüntülüydü, ne yaparsanız yapın, ben o eve bir daha gelmem şeklinde tepki verdi.

Ancak evi tertemiz hale getirince kendisiyle tekrar görüşüp evine gelmeye ikna edeceğiz inşallah. Ayırdığımız bu eşyalardan kullanmak istemediklerini tekrar atacağız. Teyzemiz eve yerleştiğinde her türlü yardımlarda bulunmaya da devam edeceğiz.” dedi.

Camikebir Mahallesi Muhtarı Suat Ayhan, da yaptığı açıklamada Gülizar Dede’nin maaşı olduğunu, gerektiğinde devletin de yardımlarda bulunduğunu ve hiç bir maddi sıkıntısının olmadığını söyledi.Ayhan, “Gülizar ablamız kendisini çöple birlikte yaşamaya alıştırmış. Ancak evdeki çöplerin yaydığı koku çevredeki komşuları rahatsız ediyor. Ev kendisinin, aylık maaşı da var. Maddi bir sıkıntısı yok. Gerektiği zamanda kendisine yardımcı oluyoruz. İçeride çok fazla gıda zamanında kullanılmadığı için bozulup çöpe dönüşmüş. Ben bu sorunun çözümünün psikiyatri tedavisiyle olacağını düşünüyorum. İnşallah kendisiyle konuşarak bu sorunu aşmaya çalışacağız.” dedi.

Gülizar Dede’nin yakın komşusu Hüseyin Ayyıldız da Gülizar Dede’nin 15 yıllık komşuları olduğunu, evden yayılan kokulardan çok muzdarip olduklarını söyleyerek, “Kendisine rahatsız olduğumuzu korkumuza söyleyemiyoruz. En ufak bir laf söylesek, uyarıda bulunsak bize bağırıp çağırıyor.

Belediye görevlilerinin evdeki çöpleri almasından memnuniyet duyduklarını söyleyen Ayyıldız, “Komşumuz yemeğini evin önünde pişiriyor, kokular evimizin içine kadar geliyor. Bulaşığını da az bir suyla evin önünde yıkayıp, ayrı bir kirlilik oluşturuyor. Evde aydınlatma için elektrik kullanmıyor, evin içinde el lambasıyla dolaşıyor.”

Ayyıldız, “5-6 yıl önce hasta olmuştu, tedavi için Boyabat dışına gidince evinden iki traktör kasası dolu çöp atılmıştı. Çöp kokusundan kurtulduk diye sevinirken, geri döndükten sonra da evi çöple doldurdu. Bu gün belediye çöpleri atsa bile, ileride yine evi çöple doldurur diye endişeleniyorum. Zannediyorum bu da bir hastalık.” ifadelerinde bulundu

Komşularından edindiğimiz bilgiye göre tuvalet ihtiyacını çevredeki camilerde gideren Dede, yemeğini de evin önünde pişirip bulaşığı da yine evin önünde yıkıyor.

Haber:Mahmut Coşkun

boyabatsesi

 

 

Exit mobile version