Belediye Başkanı Nasıl Olmalı?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Belediye başkanı en başta dürüst olmalı.

Helal ve haram sınırını bilmeli ve o sınırı canı pahasına muhafaza etmeli. Kendisine emanet edilecek şehri ve o şehrin hazinesini namusu bilmeli. Kanundan ve Allah’tan korkmalı. Yanlış yaptığında, er ya da geç hesabının sorulacağı imanıyla hareket etmeli.

 

Belediye başkanı karakterli olmalı.

Yola çıkarken dürüst, temiz, mütevazı olan nice ismin, güç ve para ile sınandığında imtihanı nasıl kaybettiğine defalarca şahit olduk. Kazandığında kötü yönde değişmeyecek, “ne oldum delisi” olmayacak, makamla başı dönmeyecek karakterli isimler başkan yapılmalı.

Belediye başkanı cesur olmalı.

Makamın kendisine sağladığı güce karşı cesur olmalı. Kendisini yanlış işlere sevk edecek çıkar odaklarına karşı cesur olmalı. Kötü müteahhide, kötü esnaf ve eşrafa, kötü akraba, eş ve dosta tereddütsüz “hayır” diyebilecek bir cesarete sahip olmalı. Hiçbir tehdide boyun eğmemeli. Şantaja, medya baskısına eyvallah dememeli. Toprak ve imar rantının, ihalelerin, rüşvetin karşı konulması zor cazibesi karşısında nefsine galebe çalacak kadar cesur, aynı zamanda Allah’tan ve hesap gününden çekinecek kadar korkak olmalı.

Belediye başkanı şehircilikten anlamalı.

Son derece zengin kentleşme felsefesini ve pratiklerini çalışmış olmalı. İnsan ve şehir arasındaki ilişkiyi anlamış; şehrin insanı, insanın şehri inşa ettiğini kavramış, şehrin yaşayan büyük bir organizma olduğunu idrak etmiş olmalı.Belediyeciliğin asfalt dökmek, beton dikmek olduğunu zannedenden uzak durulmalı.

Şehirdeki insanın ihtiyaçlarını karşılarken her ne şart altında olursa olsun şehir planından, estetikten, tarih ve çevre ile uyumdan, yasalardan, vicdandan ve adaletten sapmamalı.

Belediye başkanının tarih bilinci olmalı, çevreye duyarlı olmalı.

Aldığı kararlarla ecdadın kemiklerini sızlatmamalı. Tarihi eserleri de, yeşili, suyu, havayı da betonlara boğdurtmamalı. Şehrini ya da yatırımlarını planlarken,Türk ve İslam şehirlerinin asırlık birikimine ihanet etmemeli.

Şehrin estetiğini ve huzurunu betona kurban etmemeli. Sadece beton, asfalt görerek, ucubelerin arasında dolaşarak, çöp koklayıp gürültü işiterek büyüyen bir çocukla, tarih, çevre, insan uyumunu temaşa eden bir çocuğun farklı olacağını, farklı yetişeceğini bir belediye başkanı görebilmeli, anlayabilmeli, hayal ve projelerini bu felsefe üzerine inşa edebilmeli.

Belediye başkanı, idare edeceği şehre ilişkin bir planı, tasavvuru, vizyonu olmalı.

Kendisine hedefler koymalı. Projeleriyle öne çıkmalı. Şehrinin özellikle çocuklar, gençler, yaşlılar, engelliler için yaşanabilir olması için hayaller kurmalı ve o hayalleri gerçeğe dönüştürmenin mücadelesi içinde olmalı. Kötü şehri iyileştirmeli. Kötü miras almış olsa da kötü miras bırakmamalı. Yaptığı yanlışın belki on yıllar boyunca peşini bırakmayacağını bilmeli, kötü gelenek başlatmaktan, kötü eserden uzak durmalı.

Başkan kaynakları akıllıca ve hassasiyetle kullanmalı.

Milletin emanetini kendi boş fantezilerine sarf etmemeli. Personeline karşı adil olmalı ama onları en verimli şekilde istihdam edebilmeli. İsraftan, ölü yatırımdan, eş-dost istihdamından kaçınmalı.

Belediye başkanı emrinde çalışacak personelini de iyi seçmeli.

Halka zulmeden, kötü davranan, kötü yollara tevessül eden personeli görmeli ve gereğini derhal yapmalı. Başkan hiçbir geçerli mazerete, bahaneye sığınma hakkının olmadığını bilmeli. Engelleri aşamıyor olmanın faturasını başkasına değil, kendisine çıkaracak bir anlayışta olmalı.

Şehirde tütmeyen her bacanın, yanmayan her ocağın, garibin, gurebanın, yoksulun haberi herkesten önce “şehir emini”ne, yani belediye başkanına ulaşmalı. İhtiyaç sahibi belediye başkanını değil, başkan arayıp ihtiyaç sahibini bulmalı.Başkan işte böyle bir hassasiyet içinde olmalı. Tebessümü yüzünden eksik etmeyecek, düğünde, cenazede hemşehrisinin yanında olacak, makam odasından ziyade sokakta, çarşıda, pazarda, sahada bulunacak isimler başkan olmalı.

Belediye başkanı yükleneceği vazife ile şehrindeki her bir ferdin tek tek emanetini omuzladığını, kutsal bir mesuliyet taşıdığını, şehrindeki her bir fert ile hukukunun doğacağını ve kul hakkının hesabının çok ama çok zor verileceğini idrak içinde olmalı.

Tekrar tekrar hatırlatalım: Belediye başkanı, kuldan utanacak, Allah’tan ve hesap gününden korkacak, helal ile haram dairelerini esnetmeyecek bir gönül insanı olmalı.

Ehil adaylar bulunduğunda, bu aziz millet emaneti ehline tevdi etmekten yine çekinmeyecektir.

Veyahut…

Ehven-i Şer mi diyecektir?

 

Coşkun KILIÇ

 

Belediye Başkanı Nasıl Olmalı?
Yorum Yap
Giriş Yap

Boyabat Manşet - Halkın İradesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!