Boyabat’ta 2022 yılı çilek hasadı başladı…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Boyabat ilçesi Daylı ve Cemalettin köylerinde Kaymakam Enver Yılmaz’ın katıldığı programla, bu yılın ilk çilek hasadı yapıldı.

Boyabat Kaymakam Enver Yılmaz, Daylı ve Cemalettin köylerinde kapalı ve açık alanda çilek üretimi yapan İsmail Memiş, Hayrettin Altın ve ortaklarını ziyaret ederek ilçe ve ülke ekonomisine katkılarından dolayı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Murat Usta, Ziraat Bankası Boyabat Şube Müdürü Kadir Kendüzler ve Ziraat Odası Başkanı Cemil Elmacı ile birlikte plaket verip, teşekkür etti.

Boyabat Sesi muhabirine açıklamada bulunan Kaymakam Yılmaz “Bu çalışkan arkadaşlarımız, bize öğreticilik yapıyorlar, kendilerinden ders alıyoruz. Hatta toprağını değerlendirmeyenlere, bu arkadaşlarımızı örnek gösteriyoruz. Kırsal kesimlerde alt yapının iyileşmesiyle birlikte üretimde bulunulduğu zaman, büyük şehirlerden daha çok iyi ücretler kazanabileceklerini bize gösteriyorlar. İşte buradaki ailelerimiz en güzel örnek.”Çilek tarlaları ve seralarında gezip incelemelerde bulunup üreticilerden bilgi alan Kaymakam Yılmaz, burada çilek üretimi yapan çalışkan üreticilerimiz eğer İstanbul’da burada kazandıklarından daha fazlasını kazansalardı, orda kalmaya devam edip, köylerine geri dönmezlerdi, diyerek

Gurbette geçinemiyorum deyip toprağına dönen vatandaşlarımıza devletimizin bir çok teşvik edici destekleme projeleri var diyen Yılmaz, “Bütün çiftçilerimizi topraklarına geri dönüp üretim yapmaya davet ediyoruz. Bizden ziyade buradaki üreticilerimiz davet ediyor. Allah, daha bol ürün versin, bereketini versin. İnşallah topraklarımız işlendikçe şehirlerimizdeki tüketicilerimiz yeterli tarımsal ürüne kavuşacaklardır. Ben üreticilerimize tekrardan teşekkür ediyorum.” ifadelerinde bulundu.

Boyabat Ziraat Odası Başkanı Cemil Elmacı da çilek üretiminde öncülük yapıp Boyabat ilçesinde çilek üretiminin artmasına vesile olan İsmail Memiş’e ve kapalı alanda çilek üretimi yapan Hayrettin Altın’a ilçeye verdikleri katma değerden dolayı teşekkür etti.

Elmacı, “Boyabat çeltiğiyle anılırken, ikinci ürün olarak ta artık çilek üretimiyle de anılmaya başlandı. Çilek üreticilerimiz sayesinde Batı Karadeniz’de çilek üretiminin öncüsü durumundayız ve bölgemize çilek ihracatında bulunuyoruz.

Sadece yurt içine değil, yurt dışına da çilek ihracatına başlayan İsmail ve Hayrettin kardeşlerimize bundan sonraki ticari hayatında başarılar diliyoruz.” dedi.

Boyabat ilçesi Daylı köyünde çilek üretimi yapan Altı Bey Çilekleri sahiplerinden İsmail Memiş, ben çilek üretimine bir dönümle başlamıştım, bu gün kırk bir dönümlük alanda çilek üretiyorum, diyerek;

“Şu an dünyada marjinal bitkiler üzerinde büyük bir üretim artışı var. Biz de memleketimizde çileği gündeme getirip çileği ürettik. Boyabat ilçe merkezinde başladığımız çilek satışlarımız üretimin artmasıyla çevre il ve ilçelerinde talep gördü. İlk başlarda acaba ürettiğimiz çilekler elimizde kalır mı diye korkarken Kuveyt ve Dubai’ye çilek ihracatında bulunduk.

Ekonomik olarak ta ilk yıl bir kişiyle çalışırken, bu gün elli kişiyle çalışır duruma geldik. Bizi örnek alıp çilek üretenler arkadaşlarımızda yanlarında işçi çalıştırarak Boyabat ekonomisine ve istihdama katkıda bulunmuş olduk.

Aslında aynı ürünü ne kadar çok kişi üretirse pazar payı artıyor. Alıcı ayağımıza geliyor. Bir kişi üretirse, biz alıcı ararız. Ama çok kişi üretirse alıcı ayağımıza gelir.

Beni plaketle ödüllendiren İlçe Kaymakamımız sayın Enver Yılmaz’a ve Ziraat Odası Başkanımız Cemil Elmacı abime çok teşekkür ediyorum. İnşallah benim ödüllendirilmem gençlere örnek olur, tarımın daha güzel, daha zevkli bir iş kolu olduğunun farkına vardırır.” diyerek, gençler toprağını bırakıp gurbete gitmesin. Altın, topraktadır, tavsiyesinde bulundu.

Cemalettin köyünde üç dönümlük serada çilek üretimi yapan Altın Kardeşler Çilekleri sahiplerinden Hayrettin Altın, İstanbul’da ikamet edip çalışırken, çocukluğumuzun geçtiği köyümüze dört kardeşimle birlikte geri dönüp çilek üretmeye karar verdik, diyerek;

“İki yıldır seranın alt yapısını kurmaya çalışıp bu yıl üretim aşamasına geldik. Seramızda sabrina ve festival ırkları var. Biz yılın 365 günü burada çalışıp üretimimize devam ediyoruz. Ürünlerimizi toplayıp paketleyerek ilçe pazarında satıyoruz. Ayrıca hemşehrilerimiz yerinde toplayarak, taze olarak ta alabilirler. İlçe dışından da talepler var ancak, üretimimiz şimdilik ilçede karşılanıyor. Bütün imkanlarımızı kullanarak müşterilerimize kaliteli ürün sunmayı hedefliyoruz. Sağ olsunlar ilçe kaymakamımız sayın Enver Yılmaz Bey ve ilçe tarım müdürümüz Murat Usta Bey, bize destek oluyorlar. İnşallah imkanlarımız oldukça burayı büyütmeyi düşünüyoruz.” dedi.

Serada sigortalı işçi olarak çalışan Kezban Şahin de serada iki senedir çalışıp üretim yaptıklarını söyleyerek, “Bize bu güzel serada sunulan imkandan çok memnunuz. Kendi memleketimizde, köyümüzde çalışarak aile ekonomisine katkıda bulunuyoruz. Eşimize destek oluyoruz. Her şeyden önce işimizi seviyoruz. Bize bu imkanı sunan patronlarımıza teşekkür ediyoruz.” ifadelerinde bulundu.

Çilek tarlasında çalışan Dudu Kör, “Burada 15-20 kişi çalışarak evinin geçimini sağlıyor. İşimizi severek ve gönüllü olarak yapıyoruz. Aile ekonomimize katkı sağlamaktan mutluyuz. Herkes toprağını değerlendirse, ne işsiz kalır, ne de yoksulluk kalır.” dedi.

Haber:Mahmut Coşkun

 

Boyabatsesi

 

Boyabat’ta 2022 yılı çilek hasadı başladı…
Giriş Yap

Boyabat Manşet - Halkın İradesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!